Speelgoed van het jaar 2020
in 't kort...

De verkiezing van het SPEELGOED VAN HET JAAR is al weer aan haar eenentwintigste editie toe. Deze officiële award is een initiatief van de Belgische Speelgoedfederatie en wordt toegekend volgens een principe van totale, niet-commerciële transparantie.
Opzet is de fabrikanten, invoerders of agenten te belonen voor hun dynamische aanpak bij het zoeken naar en voorstellen van originele en creatieve spellen en speelgoedartikelen.

In dit jaar van opsluiting, dat ons ertoe heeft gebracht onze gewoonten te herzien, was de wens om de verkiezing van het speelgoed van het jaar te handhaven unaniem.
Is het nog steeds nodig om te herinneren aan het belang van de kwalitatieve en innovatieve ontwikkeling die de speelgoedindustrie kenmerkt en waarvoor het speelgoed van het jaar al meer dan 20 jaar de mediawoordvoerder is?
Is het vermogen om te innoveren niet ons kenmerk?

In overleg met de juryleden, de Belgische Speelgoedfederatie en de deelnemers werd aan de juryleden voorgesteld om online hun voorkeur aan te geven tussen 38 producten verdeeld over 11 categorieën.
Op een beveiligde en vertrouwelijke WEB-site hadden de juryleden toegang tot de producten van de wedstrijd.
Elk product werd hun gepresenteerd door middel van een technische fiche met daarop de naam, de openbare verkoopprijs, de leeftijd waarop het bedoeld is en een tekst met de kenmerken en belangrijkste voordelen; foto’s, een demonstratievideo en een commercial.

In juni beoordeelde een eerste jury, bestaande uit 16 retailers en speelgoedkopers, alle producten in de wedstrijd. Vervolgens beoordeelde een tweede jury, bestaande uit 11 journalisten, de twee beste producten in elke categorie die waren geselecteerd door professionals in de speelgoeddistributie. Het gemiddelde van de resultaten van de twee jury’s maakte het mogelijk om de volgende prijzenlijst op te stellen :

Eerste leeftijd speelgoedSmartMax Sound & Senses – SMART TOYS & GAMES
Poppen & pluchesPresent Pets – SPIN MASTER
CollectiblesNa!Na!Na! Surprise 2-in-1 Pom Doll –MGA
Creatief speelgoedStuff a Loons – BOT-I
Educatief speelgoedPiks – Medium kit – OPPI (Puppy)
Gezelschapsspellen voor kinderenFroggit – SMART TOYS & GAMES
Gezelschapsspellen voor het hele gezinKluster – BORDERLINE STUDIO (Geronimo)
Denk-en logicaspellenJaak en de Bonenstaak – SMART TOYS & GAMES
SpeelwereldAvonturen met Mario starter set – LEGO
High Tech productenKidiZoom Vloggercam – VTECH
RC – BuitenspeelgoedOmni-X – NIKKO TOYS (Brandunit)

De consument kan in de winkel alle laureaten herkennen aan de zelfklever die de winnaars op
de speldoos hebben aangebracht.

 
De Belgische Speelgoedfederatie

De Belgische Speelgoedfederatie werd opgericht medio jaren 80. Ze streeft diverse
doelstellingen na:
• Speelgoeddistributeurs en -invoerders verenigen en de gemeenschappelijke professionele,
economische en sociale belangen van haar leden behartigen;
• Het belang van het spel in de ontwikkeling van het kind benadrukken en op die manier aantonen
dat ze permanent begaan is met de kwaliteit van haar speelgoedartikelen;
• De belangen van de sector verdedigen bij de bevoegde instanties en hun aandacht vestigen op de veiligheid en de controle van de reclame (bijv. het gebruik van het “CE”-logo op de verpakking van spellen en speelgoedartikelen die niet onderworpen werden aan de door de EU opgelegde tests).

De Federatie streeft ernaar een geprivilegieerde gesprekpartner te zijn met de Europese Unie, teneinde ze te helpen bij de toepassing van de wetten, de behartiging van de belangen van de sector en de consument. Haar financiële middelen zijn uitsluitend afkomstig van de bijdragen van haar leden.

Sinds 1 januari 2006 is de Belgische Speelgoedfederatie lid van Comeos. Hierdoor kan ze rekenen op een beter klankbord bij de Belgische overheden en geniet ze een betere bescherming van haar rechten en activiteiten.

© 2020